Zondag 15 december, Karacabey (Turkije) – Balıkesir

De belachelijk dichte mist, die uit het niets in een paar minuten op is komen zetten, maakte het vandaag nog kouder dan anders. Ik zag geen hand voor ogen meer en was daarom allang blij dat ik op een uithangbord in de stad het woord ‘hotel’ kon onderscheiden.

De kamer die ik er heb gehuurd is zo goedkoop, dat ik voor de afgesproken prijs geen verwarming mocht verwachten. Het bed is ronduit slecht, maar ook dat is niet zo erg. Een kwestie van mijn slaapzak in duiken en mijn ogen dichtdoen tot het ochtend is.

Dat laatste leek ook goed te gaan lukken totdat, naarmate de nacht vorderde, steeds duidelijker werd wat de werkelijke reden van de lage kamerprijzen is. Langzaam maar zeker kwam ik erachter dat de gasten die in dit hotel een kamer reserveren, dat niet doen omdat ze de intentie hebben van een goede nachtrust te genieten.

Na een paar keer begon ik het patroon te herkennen.

Het geluid van hoge hakken op de stenen vloer. Geklop op een houten deur, die daarop krakend wordt geopend. Te hard fluisterende stemmen. Het menselijke paringsritueel in al haar diversiteit. Af en toe braakgeluiden, waarvan ik niet met zekerheid durf te zeggen of die iets met dat paringsritueel van doen hebben. Een moment van rust. Stromend water. De deur die weer wordt geopend. En gesloten. Dan wederom het geluid van hoge hakken op de stenen vloer, langzaam uitdovend tot er niets meer is te horen, en de nacht weer in complete stilte is gehuld.

Tot de cyclus weer van voor af aan begint… klik-klak-klik-klak-klik-klak…

Newborn-monument in Pristina, de hoofdstad van het nieuwste land van Europa (101)

Ingenieus door de rotsen aangelegde weg in Servië (100)

Fietsen in Macedonië: wijnranken, bergen en een snelstromende rivier (104)

Panorama Noord-Griekenland (107)

Thee in Turkije (110)

Een heus wereldwonder in Turkije (112)

Pamukkale: een helling die alleen maar lijkt op een gletsjer (113)

Fame Residence: een All-inclusive-all-you-can-eat-and-drink-beach-resort aan de Turkse zuidkust (116)

De Turkse bergen zijn adembenemend in de sneeuw (110)

Slapen in een huis dat nog niet af is en dus leeg staat (117)

Ajda uit Slovenië op de Grote Bazaar van Istanbul (109)

Op zoek naar een slaapplaats in het zuiden van Turkije (117)

Fietsen met Kim uit Korea (117)

Een nieuwjaarsduik in Turkije is nauwelijks een uitdaging te noemen (121)

Route: Sofia (Bulgarije) – Pirot (Servië) – Niš – Prokuplje – Pristina (Kosovo) – Skopje (Macedonië) – Dolno Kalaslari – Gevgelija – Thessaloniki (Griekenland) – Apollonia – Nea Iraklitsa – Xanthi – Komotini – Alexandroupoli – Malkara (Turkije) – Tekirdağ – Silivri – Istanbul – Körfez – Gemlik – Karacabey – Balıkesir – Akhisar – İzmir – Selçuk – Nazilli – Pamukkale – Acıpayam – Korkuteli – Lara – Side – Yesilöz – Mellec – Aydıncık - Taşucu